Dilemma(andag) met stagiaires Sam en Ellen

18/03/2024

We stellen graag aan jullie voor: twee twintigers met een passie voor journalistiek, het medialandschap en de stad Gent. Daar vertoeven ze beiden op kot: de ene in een doodnormaal huis, de ander op een oud vrachtschip dat is omgebouwd tot een woning. Een kotboot, heb ik me laten vertellen.


Maak kennis met Sam, de huurder van de boot waar ik zonet over sprak. Wanneer de briesjes aan het water een tikje te koud worden, reist hij af richting Waasmunster om achter de bar van een koffiehuis te schuilen. Dat tafereel ruilt hij later maar al te graag in om televisie te maken van A tot Z: serie- en filmverhalen bedenken, uitwerken, regisseren... Practice makes perfect, maar waar te beginnen? De redactie van Huizenjagers heet u welkom.


Dan is er Ellen, gebeten door voetbal, skiën en reizen. Ze is afkomstig uit Stekene, en voor allen die deze plek niet kennen, het is de plaats waar Verbeke Foundation zich bevindt en waar het festival Crammerock jaarlijks doorgaat. Niet zo'n 'boerengat' als iedereen denkt, dus. Ze maakt, as we speak, haar eerste stappen richting de arbeidsmarkt bij het Blind Gekocht-team. Veel succes, Ellen!

"Ik ben een nachtbraker. Hoe later, hoe liever. Het werkt motiverend om te weten dat iedereen slaapt terwijl ik nog wakker ben." — Sam

Jezelf kandidaat stellen voor Klopjacht of de show stelen bij Starstruck?

Sam: Mijn lichaam bepaalt dat voor mij: Klopjacht. Ik kan niet zingen en al zeker niet dansen, waardoor Starstruck vanaf het begin al een verloren strijd zou zijn. De spanning van Klopjacht lijkt me ook gewoon leuker.

Ellen: Ondanks dat ik een groot showbeest ben op het podium zou ik me toch kandidaat stellen voor Klopjacht, samen met mijn zus. Wanneer we naar Klopjacht kijken, denken we altijd na over hoe wij het beter zouden doen. En, ik moet eerlijk bekennen, we hebben al een heel plan uitgedokterd!


Eten afhalen of uit eten gaan?

Ellen: Uit eten gaan! Geen twijfel mogelijk. Ik doe niets liever dan lekker gaan eten op restaurant, als mijn studentenbudget het toelaat natuurlijk. 😉

Sam: Mijn lievelingseten aller tijden is ‘ribbekes van de chef à volonté’ uit de Gekroonde Hoofden in Gent. Die kan je thuis laten leveren, maar dan zonder de ‘à volonté-optie’. Mijn keuze is dus snel gemaakt: uit eten gaan.


Ben je eerder een ochtendmens of een nachtbraker?

Sam: Ik ben een nachtbraker. Hoe later, hoe liever. Het werkt motiverend om te weten dat iedereen slaapt terwijl ik nog wakker ben, zeker als het over schoolopdrachten gaat die ik weer eens heb uitgesteld.

Ellen: Ik ben absoluut geen ochtendmens, maar ook niet echt een nachtbraker. Ik ben vooral een slaper, die graag haar dagelijkse 9 à 10 uur slaap krijgt. Jammer genoeg is dat nu niet meer mogelijk. Opstaan om 6.00u is de nieuwe realiteit...Twee weken backpacken in Azië of aan het strand liggen in Spanje?

Ellen: Genieten van zon en zee in Spanje! Tijdens mijn vakanties wil ik volledig tot rust komen, en dat vind ik het beste op een rustig strand. Maar, daar hoort natuurlijk ook wel wat adrenaline bij. Zo proberen we elke vakantie wat activiteiten in te plannen zoals jetskiën, snorkelen, boottochtjes maken of een bezoekje brengen aan een waterpretpark.

Sam: Al ben ik niet de grootste fan van het eten daar, laat mij dan toch maar naar Azië gaan. Wandelingen maken in de natuur, steden verkennen, overnachten op bijzondere plaatsen… Wat klinkt daar nu niet leuk aan?Welk genre verkies jij tijdens een movie night: komedie of horror?

Sam: Horror is mijn all-time favorite. Niet enkel klassiekers zoals 'The Shining' en 'IT' spreken mij aan door hun enge personages en jump scares, maar ook vagere (B-)horrorfilms zoals 'Midsommar' (wie die gezien heeft weet waarover ik spreek) zijn soms zo slecht dat ze goed zijn.

Ellen: Wij lijken het tegenovergestelde van elkaar te zijn, want voor mij is dit absoluut komedie! Horror is niet aan mij besteed. Ik heb ooit eens 'Scream' gekeken en sindsdien vermijd ik elke horrorfilm. Geef mij maar een goede dosis humor.Spreken of luisteren?

Ellen: Dat hangt er enorm van af in welke omgeving ik mij bevind. Wanneer ik in mijn vertrouwde omgeving ben (thuis, bij vrienden of op de voetbal) ben ik een spreker en dan zal iedereen mij gehoord hebben. Op het werk of op school ben ik dan weer eerder een luisteraar. Maar, als ik dan toch moet kiezen: spreken.

Sam: Laat mij maar luisteren. Andere mensen spreken al genoeg.Leven in een grote stad of op het platteland?

Sam: Ik heb altijd op de heide gewoond. Daar was, op 'vogelspotwandelingen' na, nooit veel te doen. En, geloof het of niet, dat was niet mijn ding. De stad trekt mij dus veel meer aan. Er is altijd leven rondom je.

Ellen: Doe mij maar het platteland, op fietsafstand van de stad. Ik vertoef heel graag in de stad, maar ik zit nog steeds het liefst thuis, omgeven door velden en natuur. Daar ben ik ook opgegroeid en het brengt de nodige rust tijdens drukke dagen. Maar, ik woon het liefst ook niet té ver van de stad, want op het platteland hebben ze nog geen Overpoortstraat. Die zou ik te hard missen.

"Ik ben absoluut pro valsspelen. Zonder twijfel, zelfs... Wie kan er nu wel tegen zijn verlies?" — Ellen

Omschrijf je jezelf eerder als een introvert of extravert persoon?

Sam: Introvert. Roger van Dobbit-TV zegt altijd: ‘Alles wat je zelf doet, doe je beter!’. Ik leef op naar zijn filosofie, dus laat mij maar alles alleen regelen. Al moet ik zeggen dat de mensen rondom mij daar snel verandering in kunnen brengen.

Ellen: Ook hier hangt het heel erg af van mijn omgeving. In mijn vertrouwde omgeving ben ik enorm extravert. Iedereen zal weten dat ik er ben, maar als ik het ergens nog niet goed ken, toch wel introvert. Dus, ik zit ergens tussenin.Spendeer jij de meeste uren op TikTok of Instagram?

Ellen: Wat is TikTok? 😉 Best wel ongebruikelijk in deze tijd, maar ik heb geen TikTok. Ik ben één van die personen die zegt: “Voor mij geen TikTok, dat is te verslavend.”, maar dan uren aan het scrollen is op Instagram reels. Dus, ja, ik spendeer de meeste uren op Instagram. Iets te veel naar mijn goesting.

Sam: Al had ik het 2 jaar geleden niet graag toegegeven: TikTok. Toen dacht ik dat die app enkel voor 15-jarige tienermeisjes bedoeld was. Ondertussen heb ik mijn mening herzien en spendeer ik er zelf redelijk veel tijd op. Al duren pauzes daardoor ook wel drie keer zo lang.Kiezen is verliezen: zaterdag of zondag?

Sam: Ik verkies zaterdag. Een weekenddag én weten dat er morgen nog een dag is... Dan ben ik pas écht op mijn gemak. Zondag iets minder, dan denk ik al te veel aan maandag.

Ellen: Hetzelfde hier! De eerste dag van het weekend, eindelijk tijd om de taken te doen die je al een hele week uitstelt, om die dan vervolgens nog eens uit te stellen tot zondag, omdat zaterdag al vol zit met winkelen, voetbalwedstrijden en afspraken met vrienden.Nooit meer zout (pizza, bezoekje aan de frituur…) of nooit meer zoet (desserts à volonté) eten?

Sam: Emotioneel kan ik niet kiezen, dus, rationeel dan maar: nooit meer zout. Door zout krijg je dorst, drink je meer, zit je maag sneller vol en kan je uiteindelijk dus minder eten. Hoe meer eten, hoe meer vreugd!

Ellen: Nooit meer zout eten. Ik ben een enorme zoetebek die elke dag haar dessertje nodig heeft. Ik zou zelfs op restaurant nog eerder een dessert bestellen dan een hoofdgerecht. Een risico nemen en valsspelen bij gezelschapspelletjes of altijd eerlijk en voorzichtig zijn?

Ellen: Absoluut valsspelen, zonder twijfel! Ik bedoel, wie kan er nu wel tegen zijn verlies? Ik ben zo'n type dat niet goed kan omgaan met een nederlaag, dus soms gooi ik wel eens een strategisch kaartje onder de tafel of schuif ik onopgemerkt mijn pion een paar extra vakjes vooruit. Maar, alleen als het echt nodig is, natuurlijk.

Sam: Altijd eerlijk zijn! Behalve als je met mensen speelt die valsspelen niet snel door hebben. Een leugentje om bestwil moet kunnen. En geef toe: wie doet dat niet?


Altijd zelf je lunch voorzien of eten wat de pot schaft?

Sam: Laat mij maar eten wat de pot schaft. Ik ben geen moeilijke eter en als mensen je iets aanbieden is het alleen maar beleefd om dat ook aan te nemen.

Ellen: Altijd mijn eigen lunch voorzien. Ik ben nogal kieskeurig als het op eten aankomt, dus op die manier zorg ik ervoor dat ik altijd iets op mijn bord heb liggen waar ik echt van kan genieten.


Als je écht moet kiezen: Thuis of Familie?

Ellen: Misschien niet het antwoord dat je hier zou verwachten bij Banijay, maar ik ben een fervente Thuis-kijker sinds mijn twaalfde. Al moet ik nu wel zeggen dat Familie mij aan het overtuigen is om te wisselen, aangezien mijn favoriete acteur uit Thuis tegenwoordig bij Familie meespeelt. En, ik moet toegeven, Bill Barberis, je doet me nu serieus twijfelen.

Sam: Bij mij thuis staat Thuis meestal op, al vang ik daar nu en dan ook maar enkel een glimp van op. Als ik mag kiezen: Familie. Uiteraard!