Huizenjagers: de ruwe diamant onder populaire vastgoedprogamma's

01/08/2024

Een introductie over het volgende topic is, vermoed ik, overbodig. Nu het tiende seizoen van 'Huizenjagers' eind juli werd geïntroduceerd, voelt de redactie op onze Banijay-vloer zich licht nostalgisch. Waarom? De allereerste aflevering verscheen zeven jaar geleden op antenne, en dat wil zeggen dat dit officieel een zeven jaar lange zoektocht markeert naar gewillige kandidaat-kopers, overtuigende makelaars en schatten van woningen. Reken daarbij ontelbare kilometers, massa's onverwachte obstakels en duizenden truken van de foor. Je zou voor minder nostalgisch worden. Wij nemen je daarom graag mee naar vroeger en nu. Hoe zet deze vastgoedwedstrijd de kijkers nog steeds naar zijn hand en onderscheidt het programma zich van de rest?

Zeven jaar en tien seizoenen later


Twee weken geleden trok het Huizenjagers-busje voor zijn tiende seizoen richting de Westhoek. Toen nog onwetend dat de 25-jarige weekwinnaar Jason Platteeuw, werkzaam bij immobiliënkantoor Habitat Poperinge, daarbovenop de titel van topscoorder zou bemachtigen. De makelaar zocht en vond dag na dag panden die een bod uitlokten, en strandde tot gevolg op een totale score van 55 punten. Zo presteerde hij beter dan elke voorgaande makelaar die ooit uit het busje paradeerde. Wie dacht dat 'Huizenjagers' zijn beste jaren al had gekend, zat er dus ronduit naast.


Zoals eindredacteur Tim Vervoort opmerkt, is 'Huizenjagers' één van de weinige programma's waarin je echt impact hebt op de toekomst van mensen. In Huizenjagers blijven de drilboren ons gespaard en onderscheidt de reeks zich van zijn soortgenoten door de focus te verleggen van het vurige geluk van de gegadigde naar dat van de geslepen verkoper. De makelaars gooien alles in de strijd en dat loont: van klare, sprankelende taal tot effectieve bubbels.

Huizenjagers: the making of...


Programmamakers kennen intussen hun trucjes, en na tien seizoenen 'Huizenjagers' is dat niet anders. Ook onze productieploeg was de afgelopen jaren genoodzaakt al wat branden te blussen. Ziehier 11 feiten over de interne keuken en the making of van de populaire vastgoedwedstrijd.

  • In de allereerste seizoenen lag er standaard een klankman in de koffer van de bus om na te gaan of het beeld en geluid gelijkliepen. Hier heeft de crew ondertussen een oplossing voor gevonden. En, gelukkig maar, want de combinatie van de kofferruimte en de gaspedaal zorgde wel eens voor een heel zwakke maag als gevolg.

  • Eén draaidag van Huizenjagers neemt ruim 12 uur in beslag. De crew staat paraat van 08.00u 's ochtends tot 20.00u 's avonds.

  • Tijdens de opnames werd de politie al verschillende keren opgetrommeld. Wat zou jij doen moest je meermaals een zwart busje voorbij zien rijden waar voortdurend mensen in- en uitstappen bij een onbewoond huis?

  • Onder elk beeld dat de montagekamer overleeft, wordt een gepast deuntje gemonteerd. Vaak razen er 80, of soms wel 100, liedjes in één aflevering voorbij.

  • Badkamers zijn een onoverkomelijk obstakel om te filmen: ze zijn klein, spiegels bemoeilijken het buiten beeld houden van de crew en vaak moeten klankman, cameraman en reporter zich daarom in een piepkleine douche of bad proppen. Gezelligheid troef!

  • Run fast or go home: het toeval trof al wel eens dat één dag voor de opname een huis voor het programma werd verkocht. Gelukkig schieten ook de andere makelaars dan meteen in de bres om zo snel mogelijk een alternatief te vinden.

  • Ook op de Huizenjagers-set is een slotenmaker niet vreemd. Wat doe je anders als een makelaar niet binnengeraakt in een woning?

  • Bij de aankomst aan een huis stapt de makelaar niet één maar twee keer uit het Huizenjagers-busje. De eerste keer opent de makelaar de deur van het pand, brengt hij alles in gereedheid en legt hij voor het eerst de te af te leggen route af. De tweede keer wordt al het voorgaande ook effectief gefilmd.

  • De makelaars in het busje zien de beelden van de rondleiding niet live, maar 10 minuten later. Een ware upgrade tegenover de beginjaren: van achter de muur meeluisteren, alles opschrijven en in het busje commentaren opnemen tot videobellen terwijl hun 4G het bleef begeven.

  • Makelaar Kinga Kantorska, tegenwoordig leading lady van Blind Gekocht, trok twee keer aan het langste eind. Zowel in de reguliere reeks als 'Huizenjagers: Vakantiehuizen' liet ze al snel zien dat ze van aanpakken weet.

  • Ooit nam een makelaar zijn bejaarde hond mee op huisbezoek. Het arme dier was niet meer zindelijk en deed drie keer zijn behoefte in de Huizenjagers-bus. Iets minder gezelligheid troef...

'Huizenjagers', van maandag tot en met donderdag om 21.15u op Play4.


#wearebanijay