De snijdende start van Special Forces: een bijna dood-ervaring en een eerste rekruut die bezwijkt

23/04/2024

Alleen al in de intro van het tweede seizoen van Special Forces is het overduidelijk: de kandidaten die samen met de crew richting Zuid-Afrika trokken werden letterlijk en figuurlijk meteen in het diepe gegooid. Elf bekende namen startten maandag aan de zwaarste opleiding ooit. "Je wordt hier niet bejubeld. Je wordt hier niet gespaard. Je naam telt hier niet." Dat de instructeurs vanaf minuut één een 'schokeffect' wilden creëren, is wel zeker. En, dat de kandidaten nu al een gouden medaille verdienen (ook al hebben sommige rekruten er thuis al één liggen), is dat ook.

De start van de opleiding tot Special Forces was, op zijn zachtst gezegd, intens. De slopende zwemproef in de Atlantische Oceaan werd gevolgd door een uitputtende loopproef en afmattende burpees. De elf bekende Vlamingen werden van bij het begin uit hun comfortzone getrokken, en dat eiste zijn tol. Actrice en presentatrice Nora Gharib, of beter gezegd rekruut 1, keek de dood recht in de ogen en hield de eer aan zichzelf. Ze besloot, ondanks de aanmoedigingen van mederekruten en chefs, de handdoek in de ring te gooien.

Aflevering één eindigde in het befaamde basecamp met één rekruut minder, een worstelende Ismaïl Abdoul en een rebelse Gers Pardoel, die liever zijn deodorant bij de hand hield dan te gehoorzamen net als zijn teamgenoten. En, moest een deodorant nu even belangrijk zijn geweest dan een likje zonnecrème, rekruut 5, dan had de productieploeg met plezier een handje toegestoken.

Terwijl de kandidaten de rest van opleiding uitzitten is nog maar de vraag of voormalig bokser Ismaïl Abdoul de chefs zal kunnen overtuigen van zijn ware capaciteiten. Belandt er iemand, net als Nora, bij de afvallers? Ruilt actrice Lynn Van den Broeck haar legeroutfit opnieuw in voor haar teenslippers? Blijft filmacteur Saïd Boumazoughe zijn optimistische zelve of breekt hij in de volgende aflevering? Neemt Belgisch intensivist Geert Meyfroidt de verwachte rol van leider op zich? Om dat te weten te komen geldt er maar één antwoord: kijken, natuurlijk.


Bekijk Special Forces elke maandag om 20u40 bij VTM of VtmGO.