Steven Van Herreweghe doorprikt clichés in nieuwe humoristische panelshow Enquêtebureau

19/09/2024

Wat als ik je zou vertellen dat 20 procent van de Vlaamse bevolking steak met friet als avondmaal wil en 71 procent weleens huilt bij een film? Daarnaast houden mensen blijkbaar meer van voetbal dan van wielrennen en kunnen ze kennelijk goed geheimen bewaren.


Dat bleek begin deze maand uit de startaflevering van 'Enquêtebureau', een nieuwe humoristische quiz over enquêtes, vragenlijsten en statistieken die polsen naar het doen en laten van de Vlaming. Geen al te serieuze onderwerpen, maar toch kunnen we er uren over blijven discussiëren. Kort gezegd: een panelshow die de kijker thuis een spiegel voorhoudt. Want wat is er leuker dan eens goed met onszelf te lachen?

De afgelopen maanden vuurde de VRT-studiedienst 'levensbelangrijke' vragen af op Vlaanderen in een grondig onderzoek naar de 'gemiddelde Vlaming'. Ze bevroegen mensen over de banaalste zaken waarna bekende studiogasten moeten inschatten wat hun antwoorden waren.


“Het was voor ons erg belangrijk dat het onderzoek naar de gemiddelde Vlaming serieus gebeurde en de resultaten betrouwbaar waren. Dat betekent natuurlijk niet dat de antwoorden van onze panelleden dat ook moesten zijn.”, vertelt presentator Steven Van Herreweghe. En dat zijn ze ook niet, net als bij het Britse succesformat '8 out of 10 Cats', waarop 'Enquêtebureau' is gebaseerd. “Toen ik hoorde dat VRT een Vlaamse versie van ‘8 Out Of 10 Cats’ wou maken, stond ik op de eerste rij om mee te werken. Ik heb me online al kostelijk geamuseerd met fragmenten uit de Britse versie.”, zegt Steven. En zo geschiedde.

What's in a name?


In 'Enquêtebureau' nemen twee teams van drie bekende Vlamingen het tegen elkaar op met als doel hun kennis te testen over het gedrag en de gewoontes van de Vlaming. Presentator Steven Van Herreweghe verzekert: “Het is echt een heel plezant spelletje omdat iedereen in de studio zin heeft om spontaan zijn mening te geven over niet al te serieuze maar levensbelangrijke onderwerpen. Of je een propper of een vouwer bent op het toilet, dat doet er toe! Het is verrassend om te zien hoe vaak mensen daar heel diep hebben over nagedacht”. 


Naast gissen en feitjes te weten komen, leer je ook de bekende Vlamingen wat beter kennen. De vaak hilarische stellingen brengen, soms verrassende, onthullingen bij hen naar boven. Zo leerden we in de vierde aflevering dat 'Thuis'-actrice Lynn Van den Broeck een angst heeft voor slangen op het toilet en ontdekten we welke plastische chirurgie Karen Damen en Serine Ayari overwegen in de toekomst. Onder leiding van teamkapiteins Jan Jaap van der Wal en Jonas Geirnaert ontdekten de ploegen ook dat, hoewel we veel klagen over het werk, 83 procent van de Vlamingen tevreden is met zijn job.

"Ik heb enorm genoten van de opnames van 'Enquêtebureau'. Het was een ontzettend plezante speeltuin om bekend Vlaanderen over zichzelf te laten vertellen. Ik was vaak verrast door de resultaten van ons onderzoek. En ik ben ook blij dat enkele taboes doorbroken worden. We plassen massaal in de douche, vinden dat onze partner voldoende doet in het huishouden en de meeste mensen kennen de namen van hun buren. Het gaat nog zo slecht niet in Vlaanderen." En, dat is eentje om vast te houden, als je 't mij vraagt.